Probiotyki i postbiotyki – podstawowy element suplementacji, wspierający prawidłowe działanie całego organizmu konia
Większość hodowców poznało już korzyści związane z suplementacją probiotykami, nic więc dziwnego, że z roku na rok na rynku pojawia się coraz więcej preparatów zawierających żywe szczepy pożytecznych bakterii. Jest tak dlatego, że probiotyki stanowią dzisiaj jeden z najważniejszych, wręcz podstawowy element suplementacji koni – ich działanie nie tylko wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, ale wpływa pozytywnie na działanie całego organizmu, m.in. dlatego, że poprawia wchłanialność bioaktywnych substancji w jelitach, a to przekłada się na bardziej skuteczne działanie pozostałych suplementów.
Większość produktów probiotycznych zawiera określoną listę taksonów drobnoustrojów, które obejmują głównie bakterie kwasu mlekowego (LAB), takie jak; Lactobacillus spp. i Bifidobacterium spp. – posiadają one status GRAS, a więc są uznawane za bezpieczne. Główne probiotyczne mechanizmy działania obejmują wzmocnienie nabłonkowej bariery jelit, zwiększenie przyczepności do błony śluzowej jelit, a jednocześnie hamowanie adhezji patogenu, konkurencyjne wykluczenie mikroorganizmów patogennych i modulację układu odpornościowego. Probiotyki powinny być scharakteryzowane fizjologicznie i genetycznie oraz powinny zachowywać żywotność w trakcie przetwarzania i przechowywania produktu, ale co najważniejsze – w trakcie pasażu przez przewód pokarmowy.
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o korzystnym działaniu postbiotyków (metabolitów wtórnych probiotyków) na fizjologiczną florę gospodarza, a także na układ odpornościowy i prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Termin postbiotyków odnosi się do rozpuszczalnych czynników (produktów lub metabolicznych produktów ubocznych) wydzielanych przez żywe bakterie lub uwalnianych po lizie bakterii, których obecność wiąże się z fizjologicznymi korzyściami dla gospodarza. Postbiotyki wytworzone przez bakterie probiotyczne to nie tylko frakcje komórek drobnoustrojów, ale również funkcjonalne peptydy i białka, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), zewnątrzkomórkowe polisacharydy, lizaty komórkowe, kwas teichojowy, muropeptydy pochodzące od peptydoglikanów oraz kwasy organiczne.
Doniesienia naukowe wskazują, że cząsteczki efektorowe pochodzące od probiotyków mają potencjał do zwiększania właściwości ochronnych jelit w taki sam sposób, jak macierzysty probiotyk. Czynniki wydzielane przez bakterie kwasu mlekowego są bogatym źródłem bakteriocyn, które ograniczają wzrost i aktywność różnych patogenów, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo zakażenia szczepami chorobotwórczymi. Do takich bioaktywnych związków zalicza się między innymi reuteryna, która hamuje szerokie spektrum drobnoustrojów, w tym wiele gatunków bakterii, takich jak Escherichia, Salmonella, Shigella, Proteus, Pseudomonas, Clostridium, Staphylococcus, grzyby i pierwotniaki. Ponadto reuteryna, poprzez zapobieganie przerostowi jelit zarówno drobnoustrojami komensalnymi jak i patogennymi, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej i kształtowaniu oraz modelowaniu składu i architektury przestrzennej mikroflory przewodu pokarmowego.
Stwierdzono również, że postbiotyki poprawiają integralność bariery śluzówkowej jelit poprzez kilka mechanizmów. Płyny hodowlane Lactobacillus rhamnosus regulują przepuszczalność jelit poprzez przywrócenie prawidłowego poziomu zarówno białek odpowiadających za transport parakomórkowy – tym samym zwiększając transport substancji odżywczych przez nabłonek jelita – jak również produkcję mucyn chroniących ściany jelita. Co więcej postbiotyki hamują apoptozę enterocytów i sprzyjają wzrostowi komórek nabłonka jelitowego. Postbiotyki modulują wydzielanie mediatorów zapalnych i aktywację NFkB, zmniejszając stan zapalny tkanek. Dowiedziono, iż metabolity L. rhamnosus , w sposób zależny od dawki, zapobiegają apoptozie komórek nabłonka jelit wywoływanej przez cytokiny zapalne.
Biorąc pod uwagę korzystne działanie probiotyków oraz postbiotyków w produktach probiotycznych linii MEBIO przy produkcji wykorzystuje się nie tylko żywe i liofilizowane kultury bakterii mlekowych, ale także metabolity, które probiotyki wytworzyły w trakcie wzrostu. Dzięki temu z każdą dawką koń otrzymuje maksymalne wsparcie układu pokarmowego, dzięki zawartości probiotyków i postbiotyków. Dodatkowo, aby zapewnić jak najwyższą przeżywalnoś
bakterii w trakcie przetwarzania i przechowywania produktów oraz ich pasażu przez przewód pokarmowy, zastosowano innowacyjny proces mikrokapsulacji (w przypadku PROBIOM+) oraz liofilizację na ochronnym nośniku przy precyzyjnie dobranych parametrach (w przypadku BIOCELL).
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat stosowania probiotyków oraz wprowadzić odpowiednią suplementację – zapraszamy do kontaktu: tel: +48 790 250 777 lub biuro@hippovet.pl
***
Autorzy:
Mgr inż. Malwina Mularczyk– Doktorantka w Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Katedra Biologii Eksperymentalnej
Prof. dr hab. Krzsyztof Marycz – HippoVET+ oraz Międzynarodowy Instytut Medycyny Translacyjnej (MIMT)